Default Header Image

Info

ANUNȚ

Orarul recuperării absențelor și notelor negative la Disciplina de epidemiologie, anul universitar 2022-2023, Marți și Joi, ora 15-00

Orar_recuperii_primavara_2022-2023.pdf

 

 

Subiectele pentru examenul de promovare, Medicină Preventivă, anul V

Intrebari_examen_MP.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

” ”                ” ”                ” ”     

Studiu privind procesul de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale în Republica Moldova

 

Echipa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – Disciplina de igienă și Disciplina de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă și experții din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică – vor participa la evaluarea şi analiza procesului de gestionare a deșeurilor rezultate din activității medicale (DRAM) întru armonizarea practicilor existente şi reducerea riscurilor acestora pentru pacienţii şi angajaţii instituţiilor medicale, mediu ambiant şi sănătatea populaţiei. Acest lucru va fi realizat odată cu implementarea proiectului „Studiu privind procesul de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale în Republica Moldova”, lansat, în data de 1 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment on-line.

Printre rezultatele scontate ale proiectului este evaluarea capacităților instituțiilor medico-sanitare publice și private precum și mecanismelor de existente de neutralizare, nimicire și reciclare a deșeurilor rezultate din activități medicale. O acțiune importantă va fi analiza cadrului normativ-regulatoriu privind gestiunea DRAM în Republica Moldova și cel internațional precum și elaborarea „Raportului privind gestionarea DRAM în Republica Moldova".

Proiectul dat va fi implementat în perioada octombrie 2021-septembrie 2022 și este finanțat de Fundația Soros Moldova. Pentru realizarea acestui proiect a fost alocată suma de 30 000 USD.

În ultimii 3 ani pe lângă deșeurile ”obișnuite” spitalicești s-au mai alăturat și o cantitate enormă de echipamente de protecție care după folosire devine și el parte a deșeurilor infecțioase. Este limpede că sistemul actual de gestiune al deșeurilor nu va putea face față. Evoluția infecțiilor cu COVID-19 din anul 2020 și 2021 a pus în evidență o serie de lacune ale sistemului medical care au favorizat răspândirea infecției la personalul medical, alte persoane sănătoase, la persoane internate în spitale cu alte afecțiuni etc.

 

Orarul recuperării restanțelor și notelor negative la Disciplina de epidemiologie pentru semestrul de primăvară, anul universitar 2021-2022, Marți și Joi, ora 15-00, on-line, linkul de conectare https://meet.google.com/xww-skmg-vbs

Orar_recuperarii_primavara_2022.docx 

 

Reexaminarea la disciplina de epidemiologie: 17.02.2022

Test cu prezență fizică, ora 15-00

 

 

 

 

Orarul recuperărilor, Disciplina de Epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă

graficul_recuperarilor_toamna_2021.pdf

 

 

 

Plan Tematic Medicină Anul IV la disciplina EPIDEMIOLOGIE

Plan_tematic_MG_an4_rom.pdf